Arabesque

dance academy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur at vero adipiscing elit, sed do eiusmod.

Holizam

TUGE I RADOSTI BILJAKA

Cvetne esencije najviše spominjemo u kontekstu tretiranja ljudi. Da, znamo mi da su one sjajne i za biljke i za životinje! Mnogi terapeuti su ih koristili u tretmanima upravo vezano za druga živa bića naše planete. Lično sam imala nekoliko puta priliku da jednu biljku tretiram sa esencijom druge. I uvek me je iznova fascinirao njihov odnos. Radilo se uglavnom o onim ukrasnim koje su u vrtu, na otvorenom, kao i o stablima voća. A evo nedavno se pozabavih na isti način sobnim biljkama.

U fazi sam proučavanja jedne vrlo specifične cvetne esencije. Osluškujemo se nas dve, razmenjujemo informacije, odmeravamo snage. I dogodi se (naravno ne slučajno) da primetih kako u mom životnom prostoru jedna sobna biljka naprosto vene. Listovi joj se počinju sušiti, sva je nekako smežurana. Pade mi na pamet da vidim šta će se desiti ako joj kapnem malo ove nove esencije. Ustvari, želela sam da vidim kakvo će imati dejstvo svojom vibracijom na tu bolesnu. Potpuno me je fascinirala njihova međusobna reakcija! Kapnula sam sa vrha lista jednu jedinu kap vibratorne esencije. Zaustavila se negde na sredini lista ostavljajući trag za sobom – i ni milimetar dalje se nije pomerila. Ostavila je trag koji je sadržao svu slabost, nemoć, tugu celog lista. Izgledalo je kao da ova kap spira sa njega sve što mu više nije potrebno. Vukla je i sakupljala sav balast. Prošlo je par dana i ja se opet osvrnuh na listove klonule biljke u saksiji. Videh kako se oporavlja i izgleda lepše, sjajnije. Shvatih da su kap i listovi vrlo efikasno izmenili informacije i sarađivali međusobno. Odmah mi se počeše rojiti pitanja vezana za dejstvo jedne biljke na drugu, pitanja njihove podudarnosti. Verujem, tj. znam da je princip isti kao i sa nama ljudima. Jedni na druge vibratorno, tj. energetski utičemo. Međutim, kod biljaka to ide suptilnije, ali istovremeno očiglednije. Deluje kontradiktorno, ali nije. Bolju i jasniju komunikaciju imaju biljke sa vrstama srodnim sebi, nego one sa bilo kojom drugom vrstom. Što bi se reklo, iz iste su uslovno rečeno familije. Vibratorni kvant koji nosi u sebi kapljica cvetne esencije je približniji nekoj drugoj biljci, nego bilo kom drugom živom biću na ovoj planeti. Kapljica i listovi imaju komunikaciju na svom razumljivom jeziku. Činilo mi se da su šapatom razgovarali. Brže je delovalo nego kada kapi uzmemo mi ljudi. Bez obzira što i među biljkama ima raznoraznih vrsta vibracija i energija.

A ono što me je najviše fasciniralo, bila je neverovatna moć rekla bih isceljenja. Kap esencije kao da je sadržala u sebi sve medikamente koji su potrebni ‘’bolesnim’’ listovima ove druge. Brzo i bez puno mudrovanja, složile su se njihove vibracije. U tišini, miru, bez imalo buke. Tugu listova ove sobne biljke sa sobom je povukla jedna jedina kap. Delovalo je kao da je pokrenula lavinu nepotrebnog sa listova I već nakon nekoliko dana situacija je bila potpuno drugačija. Posmatrala sam šta se dešava i na kom nivou one komuniciraju. I iznenadih se – one vrlo intenzivno osećaju ono što mi imenujemo kao tugu, rascepkanost, ali i radost i sreću. Nije reč o bajci – zaista biljke ista ova stanja poseduju. Nisam sigurna koliko su duboki programi koje one u sebi nose, ali iz ove perspektive mi se čini da ih je daleko lakše i brže raspakovati i transformisati nego što je kod nas. Očitije je kada se biljka oporavi – vrlo jasno se vide promene. Kod njih ne postoje amplitude u harmonizaciji. To ide nekako pravolinijski uzlaznom putanjom. Čovek kada počinje da se harmonizuje, može da prolazi kroz razne faze. Reakcije znaju da budu burne, da ih ima, pa nema, pa opet tako, sve do potpunog smiraja i dovođenja u stanje kada se oseća dobro. A kod biljaka je drugačije – njihove harmonizacije su brže vidljive i nemaju oscilacija. One lakše otpuštaju svoje tuge, radosti, povređenosti nego što to činimo mi ljudi. Možda bi se trebalo malčice osvrnuti i učiti od njih? Mislim da ne bi bilo na odmet.

Danijela Vejnović